ASUS ROG Ally X Piyasada: Özellikler, Yenilikler ve Fiyatı

Posted by

Büyük donanım üreticilerinden ASUS, 2023 yılında Windows 11 işletim sistemiyle çalışan harika bir cihaz tanıtmıştı. ROG Ally olarak isimlendirilen modelin detaylı incelemesini yapmıştık. Computex 2024’e konuk olan şirket, yaklaşık bir yıllık sürenin ardından “ROG Ally X” olarak isimlendirilen yeni bir sürüm duyurdu.

Ally X için tam olarak Ally’ın halefi diyemeyiz, zira bu cihaz bir güncelleme niteliğinde. Müşterilerden gelen geri bildirimleri dinleyen ASUS, bazı iyileştirmelerle birlikte aynı avuç içi konsolu “X” takısı ekleyerek satışa çıkarıyor.

Peki ROG Ally (2023) ve ROG Ally X arasında ne gibi farklar var? Daha da önemlisi, sizin ihtiyaçlarınıza hangisi hitap ediyor? Bugün yeni modelin sunduğu artılara ve aradaki farklara daha yakından bakacağız. Önemli bir konu olan fiyat da arttı. Bu nedenle değerlendirme yaparken fiyatlandırmayı da göz önünde bulundurmak gerekiyor.

  • ROG Ally’ın Arkasındaki Güç: Ryzen Z1 ve Z1 Extreme Özellikleri

ROG Ally X aynı şekilde AMD Ryzen Z1 işlemciyle geliyor. Yani diyebiliriz ki işlemci tarafında hiçbir gelişim yok. Değişim ne tarafta? Yükseltilmiş depolama, RAM, pil ömrü, geliştirilmiş ergonomi, soğutma ve bağlantı için güncellenmiş bir kasa. Ayrıca orijinal ROG Ally’dan gelen kullanıcı arayüzünün güncellenmiş bir sürümü olan Armoury Crate SE 1.5 kullanıma sunuldu. Bu sürüm oyunlarınızı PC mağazalarında düzenlemeyi basitleştiren yeni menü seçenekleri ve araçları sunuyor.

2023 ROG Ally ile ilgili eleştirileri ele alan ASUS, belirttiğimiz gibi farklı noktalarda önemli diyebileceğimiz iyileştirmeler yaptı. Önceki modelde AMD Ryzen Z1 Extreme ve Ryzen Z1 SoC seçenekleri sunuluyordu. Yeni modelde bir seçenek yok, sadece biraz daha iyi olan Ryzen Z1 Extreme modeli kullanılacak.

Yeni sürüm 512 GB yerine 1 TB M.2 SSD ile birlikte iki katlık depolama kapasitesi sunuyor. 16 GB LPDDR5 belleklerin kapasitesi ise 24 GB’a yükseldi. Pil tarafındaki yenilik belki de en dikkat çekici olanı. Batarya 80Whr ile tam iki kat iyi.

Avuç içi oyun bilgisayarı aynı şekilde yedi inçlik 120 Hz VRR ekranla yoluna devam edecek. Geçtiğimiz yıl tanıtılan modeli gerçekten başarılı bir ekranla geliyordu ve övgüyle karşılanmıştı. ASUS da ekran tarafında bir değişiklik yapma ihtiyacı duymamış, her şeyi yeterli görmüş.

Tüm bu değişiklikler neticesinde ağırlık 590 gramdan 678 grama çıktı. Aslında ağırlık daha yüksek olabilirdi. Ancak özel bir soğutma sistemi, daha hafif devre kartları ve diğer iyileştirmelerle birlikte ağırlık artışı kısıtlandı. ROG Ally X, daha uzun pil ömrü sunarken aynı zamanda iyileştirmelerle birlikte daha rahat bir kullanım sağlamayı hedefliyor. Tasarımı sayesinde dahili depolama alanı kolayca yükseltilebiliyor ve SD kart okuyucu da değiştirildi. Bu sayede orijinal ROG Ally’nin Micro SD kartları rastgele çıkarma sorunu da çözülmüş olmalı.

1 – 4





Geçen yılki ROG Ally, zayıf pil ömrü ve Micro SD kartları kullanıcı isteğinden bağımsız olarak çıkarma gibi sorunlar nedeniyle bazı küçük eleştiriler almıştı. Yeni sürümle birlikte eksiklikler ortadan kalkıyor.

Bazı küçük eksikliklerin dışında ROG Ally çok beğenilmişti. Bir diğer büyük artı ise Windows işletim sisteminin benimsenmiş olmasıydı. Bu sayede favori oyunlarınızı Steam, Ubisoft Connect, Epic Games Store ve Xbox mağazası gibi çeşitli dijital pazarlardan indirip oynayabiliyorsunuz. Game Pass aboneliğiniz varsa, kutusundan çıkar çıkmaz oyun kütüphanenize erişebiliyorsunuz.

Boyut 279.9 x 111.0 x 24.6 mm
Ağırlık 678 gram
CPU AMD Ryzen Z1 Extreme
GPU AMD Radeon Graphics
RAM 24 GB LPDDR5X
Depolama 1 TB PCIe Gen 4×4 SSD
Ekran 7 inç FHD, 16:9, 120 Hz yenileme hızı, IPS panel
Portlar 1x USB 4 Type-C, 1x USB 3.2 Gen 2 Type-C, 1x 3,5 mm ses jakı, 1x microSD kart okuyucu yuvası
Bağlantı Wi-Fi 6E ve Bluetooth 5.2
Fiyat 799 dolar

Şimdi aradaki farklara daha detaylıca bakalım.

Performans

Az önce de söylediğimiz gibi, yeni tanışabilir konsol aynı AMD Z1 Extreme işlemciyi kullanıyor. Ancak bu aynı performansı sunacakları anlamına gelmiyor. Cihazları değerlendirirken işlemcinin yanı sıra bellek ve depolama sistemini de hesaba katmamız gerekiyor. Örneğin GPU’ya daha geniş bir VRAM aralığı tahsis etmek, ROG Ally X’in oyunları daha sorunsuz çalıştırmasını sağlayabilir.

Elbette saf işlemci gücü tarafında hiçbir değişim olmadığı için büyük performans farkları bekleyemeyiz. Ancak ASUS, farklı noktalarda bazı küçük dokunuşlar yapmış olabilir. Bellek kapasitesinin artması da bazı oyunlarda fayda sağlayabilir. En iyisi iki cihaz arasında yapılan bağımsız oyun performans testlerine bakmak.

2023 ROG Ally modeli yalnızca 16 GB RAM ve 512 GB SSD kapasitesi sunarken, ROG Ally X 24 GB RAM ve 1 TB’a kadar SSD’ye sahip. Yani orijinal Ally’ın yeni Ally X’e göre daha az seçeneğe sahip. Diğer yandan, daha fazla depolama alanı istiyorsanız ROG Ally’ın SSD’sini yükseltmek çok da zor değildi.

Kontrolcü

ROG Ally ve ROG Ally X’e doğrudan baktığınızda joystick ve ön düğme konumlarında çok az değişiklik olduğunu fark edeceksiniz. Ancak işin arka kısmında bazı değişiklikler yaşandı.

ROG Ally (2023) Hall Effect tetikleyicileri kullanıyor, ancak oyun çubukları sadece potansiyometrelerden oluşuyor. Yine de kontrollerin hepsi çok duyarlı ve ROG Ally kumanda kolunun kaymasıyla ilgili bir sorun yoktu.

ROG Ally X’te ise bazı düğme ve oyun çubuğu değişiklikleri var. Yeni modelin joystick’leri “5 milyon döngü ömrü için derecelendirilmiş daha dayanıklı bir modül ile yükseltildi. Ayrıca D-Pad artık “dövüş ve retro oyunlar için daha hassas 8 yönlü giriş” sunuyor. Bir diğer önemli buton değişikliği ise ROG Ally X’in daha küçük M1 ve M2 düğmelerine sahip olması. Böylelikle cihazı tutarken bu tuşlara yanlışlıkla basmayacağız, veya daha az basacağız.

Yazılım

Yaklaşan el cihazı bahsettiğimiz gibi Armoury Crate SE 1.5 ile piyasaya sürülecek. Başka bir deyişle, ROG Ally’ın oyun kütüphanenize erişmek ve sistem ayarlarını değiştirmek için kullanılan arayüz yazılımının güncellenmiş bir sürümü.

Armoury Crate SE 1.5 tasarlanırken kullanıcı geri bildirimleri dikkate alındı, yazılımın düzenini özelleştirmek için çok daha fazla seçenek sunuldu. Bu özelleştirme seçenekleri arasında oyun kütüphanenizde favori listesi oluşturabilme işlevi, kapak resmi hizalamasını ve boyutunu ayarlama, ızgara veya liste görünümü arasında seçim yapma ve kaydırma yönüne karar verme gibi şeyler yer alıyor. Ayrıca kullanıcılar düğme eşleme profilleri oluşturabilecek ve başkalarıyla paylaşabilecekler.

Yazılım tarafında aslında hiçbir avantaj yok. Aynı Armoury Crate SE 1.5 sürümü Haziran ayında orijinal ROG Ally’ye de gelecek.

En Önemlisi: Pil Ömrü

40Whr bataryaya sahip olan eski model Ally, ağır oyunlarda düşük oyun süreleri sunabiliyordu. Oyuncular bu nedenle ROG Ally’ı fişe takılıyken kullanıyordu fakat bu durumda cihazın taşınabilir olmasının ne önemi kalıyor?

Yeni sürümde pil ömrü 80Whr ile iki katına çıktı, gerçekten önemli bir fark. Ancak iki katlık pil ömrü cihazın iki kat daha uzun süre dayanacağı anlamına gelmiyor. Elbette büyük farklar olacak, bu farklar sistemin ne kadar iyi tasarlandığına da bağlı.

ASUS ROG, yaptığı bir röportajda ROG Ally X’in orijinal Ally’dan önemli ölçüde daha iyi pil ömrüne sahip olduğunu vurgulamıştı. Kıdemli Başkan Yardımcısı Shawn Yen şunları söyledi:

“Sadece %30-40 daha fazla kapasiteye bakmıyoruz. Bundan çok daha fazlasına bakıyoruz. Hesaplamalarıma göre, bunun en azından ROG Ally X’in oyun oynarken 2 saat 17 dakikadan daha uzun süre dayanabileceği anlamına geldiğini varsayıyorum. İdeal olarak, üç ila beş saat veya daha fazlasına ulaşabilecektir, ancak kendi ROG Ally X incelememi yapana ve birkaç pil ömrü testi yapana kadar bunların hiçbirinden emin olamayacağım.

ROG Ally X ROG Ally (2023)
İşlemci AMD Ryzen Z1 Extreme AMD Ryzen Z1 Extreme | AMD Ryzen Z1
Depolama 1 TB’a kadar M.2 2280 NVMe PCIe SSD 512 GB’a kadar M.2 2280 NVMe PCIe SSD
Bellek 24 GB LPDDR5 16 GB LPDDR5 yerleşik (6400MT/s çift kanal)
İşletim Sistemi Windows 11 Home Windows 11 Home
Ekran 7 inç FHD (1920 x 1080) 16:9 IPS düzeyinde dokunmatik ekran, 500 nit, %100 sRGB 7 inç FHD (1920 x 1080) 16:9 IPS düzeyinde dokunmatik ekran, 500 nit, %100 sRGB
Yenileme Hızı 120 Hz 120 Hz
Portlar 1x USB-C Thunderbolt 4, 1x USB-C 3.2 Gen 2, 1x microSD kart okuyucu, 1x ses kombo jakı 1x USB-C portu, 1x PCIe portu, 1x microSD kart yuvası, 1x kulaklık girişi
Haptik Teknolojisi HD haptikler, Gyro: 6 Eksenli IMU HD haptikler, Gyro: 6 Eksenli IMU
Boyutlar 279.9 x 111.0 x 24.6 mm 279.9 x 111.8 x 12.7mm
Ağırlık 678 gram 590 gram
Pil 80Whr 40Whr
Oyunlarda Pil Ömrü ? 8 saate kadar (ortalama 1 saat 40 dakika- 2 saat)
Fiyat 799$ 699$ | 599$ (

ROG Ally’ın iki versiyonu olduğunu ve işlemci dışında tamamen aynı olduklarını tekrar belirtelim. AMD Z1 işlemcili sürüm 599 dolar, daha güçlü Z1 Extreme işlemciye sahip sürüm ise 699 dolara satılıyordu. Sonrasında bazı perakendeciler Z1 olan sürümü 499 dolara, hatta indirimlerle 399 dolara varan fiyatlarla satmaya başladı. Z1 (Extreme olmayan) bulut oyunları için daha uygunken, Z1 Extreme oyunları sistemde yerel olarak çalıştırmak için daha iyi performans sunuyor.

Yükseltmeler alan ROG Ally X ise 799 dolarlık fiyat farkıyla satışa çıkıyor. Yani 100 dolar gibi bir fiyat farkı söz konusu. Eğer bütçeniz kısıtlıysa, oyunları daha çok şarj ederken oynuyorsanız ve pil ömrü çok önemli değilse, küçük değişiklikler sizin için önem arz etmiyorsa ve depolamanın yeterli olacağını düşünüyorsanız ilk sürüm ROG Ally’ı tercih edebilirsiniz. İki ayrı işlemci seçeneği sunması da önemli bir etken. 499 dolar ile 799 dolar arasında ciddi bir fiyat farkı var.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir